Az előttünk álló fűtésszezon során fontossá válik majd, hogy milyen lépésekkel tudjuk mérsékelni háztartásunk energiafogyasztását. Ennek kapcsán Tóth Csaba, az Otthon Centrum Investment Solutions energetikai tanúsítási szakértője és üzletágvezetője ad javaslatokat a legalapvetőbb, azonnal alkalmazható praktikáktól az otthonunkban végezhető nagyobb fejlesztésekig.

Berendezések

 • Használjunk kapcsolóval ellátott közös csatlakozóaljzatokat, hogy az úgynevezett stand-by üzemmódban is fogyasztó berendezéseket (TV-k, monitorok, játékkonzolok stb.) a hosszabb használati időn kívül kikapcsolhassuk.
 • A mosogató- és mosógépet csak akkor kapcsoljuk be, ha tele van, illetve, ha lehetséges, használjunk rövid programokat az ilyen készülék használatánál. Ezzel több energiát takaríthatunk meg, mint az “eco” programokkal.
 • Ellenőrizzük, hogy a hűtőszekrény 4-6 fokos hőmérsékletre van-e beállítva. Az alacsonyabb hőmérsékletek a szükségesnél több energiát igényelhetnek.
 • Cseréljük ki az összes otthoni lámpatestet LED világításra. A LED-es izzók jól világítanak, az élettartamuk akár 50.000 óra, és ezt nem befolyásolja a gyakori kapcsolás sem.

Belső komfort

 • Ellenőrizük a hőmérsékletet a lakásban, házban. Nem szabad túlságosan fűteni: a nappaliban 20-21 fok között fogjuk magunkat jól érezni, a hálószobában alacsonyabb hőmérsékleteknél alszik jobban az ember. A fürdőszobában legyen melegebb, ideálisan 23-25 °C.
 • A kádas fürdésről álljunk át a zuhanyzásra, amely nem csak a felhasznált vízmennyiséget, hanem azzal arányosan az energiafogyasztásunkat is csökkenti.
 • Ne szellőztessünk túl hosszan – csak röviden, de intenzíven.
 • A radiátorokat ne takarjuk le semmivel, se ruháikkal, se függönyökkel vagy sötétítőkkel. Hagyjuk, hogy a meleg szabadon áramolhasson.
 • Teljesen kikapcsolni a fűtést nem ajánlott. Egy túlságosan hideg lakás felfűtése sok energiát és ezzel nagyobb fogyasztást igényel. Ha lakásunkból hosszabb időre megyünk el, állítsuk be a hőmérsékletet minimum 15 fokra, kevesebbre ne!

Kisebb beruházások

 • Ne engedjük, hogy a meleg levegő a nyitott ablakokon vagy ajtókon át kiszivárogjon. Használjunk tömítést, vegyünk magasabb küszöböket. Az árnyékolók vagy függönyök is hasznosak lehetnek.
 • Amennyiben a fűtésrendszer engedi, a radiátorokra szereljünk fel termosztatikus szelepeket.
 • Ha rendelkezik az ingatlanunk elektromos hálózata vezérelt, úgynevezett „éjszakai” áramcsatlakozással, érdemes arra kötve villanybojlert használni, tekintve, hogy a kedvezményes éves árammennyiség mérőóránként jár és nem ingatlanonként.

Komolyabb beruházások

 • A jelentősebb beruházások első lépése egy ház esetében az épület padlásfödémének az utólagos hőszigetelése. Amellett, hogy a legkönnyebben kivitelezhető szigetelés fajta, ezzel tudjuk a legjelentősebb, akár 20-30 százalékoos energiafogyasztás csökkenést elérni.
 • A homlokzati hőszigetelés a következő lépés, aminek a szakszerű kivitelezése már nagyon fontos, mert ha hőhidak alakulnak ki, páralecsapódás, és így penészesedés jelenik meg a lakóterünkben. Itt is érdemes kiemelni azt, ami az előző pontban is igaz volt, hogy ha már rászántuk magunkat a beruházásra, akkor ne a hőszigetelés vastagságán spóroljunk. A tetőn 20 cm-nél, a falakon 10 cm-nél vékonyabb szigetelésre ne is gondoljunk.
 • Ha megvagyunk a padlásfödém és a külső falak hőszigetelésével, akkor érdemes a külső ablakok és ajtók cseréjével folytatni, ugyanis akkor már azok lesznek a leginkább felelősek az otthonunk energiaveszteségeiért.
 • Végezetül, ha már az épületünk külső szerkezetei megfelelő szigeteléssel rendelkeznek, akkor érdemes a fűtési-, és használati melegvíz rendszerünk fejlesztésén, vagy esetleges cseréjén is elgondolkodni. Legyen az egy modernebb kondenzációs kombi gázkazán, villanybojler vagy hőszivattyú.

Természetesen ahány háztartás, annyi élethelyzet, és annyi lakhatási körülmény, de a fenti lépéseket megtartva nem csak a pénzügyi helyzetünket tarthatjuk jobban irányítás alatt, hanem a magunk szintjén az éghajlat-változás hatásait is mérsékelni tudjuk.

Köszönjük a megtisztelő figyelmedet. Az címen, vagy 06 70 454 0093-as számon szívesen várjuk a cikkekkel kapcsolatos észrevételeket, kérdéseket. 

Link az eredeti cikkhez.