június 25, 2024

A budapesti repülőtér felvásárlása: Az ingatlanpiaci fejlesztések katalizátora a XVIII. kerületben

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér visszavásárlása, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott, jelentős mérföldkövet jelenthet a város jövőbeli fejlődésében. Ha a reptér forgalma bővül és új tömegközlekedési kapcsolatokat kap, az kedvezően befolyásolja a szomszédos területek, különösen a XVIII. kerület, Pestszentlőrinc ingatlanpiaci pozícióját, amely a növekvő beruházások révén a többi pesti külső kerület fölé emelkedhet.

Kötöttpályás kapcsolat kiépítése

Az egyik legfontosabb várható eredmény a repülőtér felvásárlásából modern vasúti kapcsolat létrehozása a városközponttal és az országos vasúthálózattal. Egyelőre nem ismert, hogy már megtervezett vasúti szárnyvonal épülne-e meg, amely a Budapest-Cegléd vasúti fővonalba illesztené az új reptéri állomást, vagy egy másik, közvetlen gyorsvasúti összekötés a Nyugati pályaudvarral.

Előbbinek nyilván nagyobb hatása lenne, hiszen nem csak a reptér, de az összes érintett városrész és agglomerációs település elérhetőségét javítaná. Akárhogy is, a XVIII. kerület és Vecsés a metrónál is gyorsabb kapcsolatot nyerne a belső városrészek felé. Részben a jó közlekedés, részben a fejlődő reptérhez települő cégek, szolgáltatások miatt a lakások árának növekedése, a lakásépítés bővülése, illetve szálloda és city logisztika fejlesztések is prognosztizálhatók.

A XVIII. kerület, azon belül Pestszentlőrinc, a szintén közeli Vecsés és talán még a XVII. kerület déli része is sokat profitálhat a ferihegyi projektekből.  A közlekedési beruházások, a várhatóan növekvő ingatlanfejlesztői aktivitás magával hozza  új, magasabb státuszú munkalehetőségek bővülését és a szolgáltatások választékának és minőségének a javulását, amelyek hozzájárulhatnak a lakóhely jobb életminőségéhez.

hu_HUMagyar